Hoe het allemaal begon

Het idee voor deze organisatie is gegroeid uit een vriendschap tussen twee mensen uit verschillende werelden, allebei begaan met het onrecht van armoede en honger in de wereld.


Nivande groeide op in één van de armste streken van de staat Minas Gerais. Hij weet wat honger is. Door zelfstudie en doorzettingsvermogen kon hij zijn ingenieursstudies afmaken. Nu hoeven hij en zijn familie geen honger meer te vrezen. Maar de mensen en de streek waar hij vandaan komt kon hij niet vergeten. Telkens hij naar Águas Formosas ging nam hij een wagen vol eten en kleding mee. Maar hij besefte ook dat er zonder structurele hulp weinig ging veranderen.


Sinds lang steunde Greet vanuit België allerlei projecten in het zuiden. De beelden van hoe sommige mensen moeten leven maakten dat ze zich machteloos voelde. Ze wou iets meer doen om dit onrecht te verhelpen, er zelf iets aan doen.


Tijdens de vele gesprekken die Greet en Nivande voerden ontstond een vriendschap en leidde tot een bezoek van Greet aan Brazilië. Daar werd Vale Viver geboren. De bezoeken aan goed georganiseerde projecten gaven hen ook inzicht in de problemen en struikelpunten die zich kunnen voordoen.


In België waren er algauw een aantal mensen bereid om mee te werken aan dit initiatief, en zo werd in juni 2003, met zes vrijwilligers, Vale Viver vzw opgericht. Ondertussen groeit de groep vaste medewerkers nog steeds.


Ook in Brazilië, meer bepaald in Gameleira, één van de armste wijken van het stadje Águas Formosas in het noordoosten van Minas Gerais, werd in februari 2005 de Associação Vale Viver de Promoção Social opgericht. Een groep van tien vrijwilligers zijn er actief bezig met het werken in bestaande, en het uitwerken van nieuwe, projecten.


Samen werken we verder aan de opbouw van structurele lange termijnhulp, met zelfredzaamheid voor de bewoners van de arme wijken tot doel. We zijn gestart in de wijk Gameleira, waar zich nu ook het Vale Viver wijkcentrum bevindt, maar ondertussen werken we ook al in de andere wijken waar de nood hoog is.


Ouders die in de onmogelijkheid verkeren om hun gezin te voeden door ziekte of werkloosheid kloppen bij Vale Viver aan. Vooral voor baby's en kinderen zijn de gevolgen van ondervoeding het zwaarst. Het is haast niet mogelijk een beeld te schetsen van hoe mensen er trachten te overleven. Voor hen brengt Vale Viver hoop.