Capoeira

Zoals in alle sloppenwijken ter wereld komen vele jongeren in de drugwereld terecht. Het leven is hard in de wijken, jobs bijna onbestaand, vooral voor laag geschoolden, en zij die werk vinden verdienen amper voldoende om in leven te blijven. Dan is de stap snel gemaakt om als drugkoerier of seingever te werken (seingever: wanneer de politie in aantocht is laten ze een vlieger op of gebruiken een ander teken om de trafikanten te waarschuwen).


Vaak beginnen ze zelf te gebruiken en/of te dealen. De afrekeningen binnen de drugwereld ligt het hoogst in onze wijk Gameleira. Jongeren worden vaak op gruwelijke wijze vermoord, of simpelweg doodgeschoten. Vaders belanden in de gevangenis en laten hun gezin in nog diepere ellende achter. Hun kinderen nemen vaak de taak van de vader over onder druk van de trafikanten, met alle gevolgen van dien.


Sinds 2007 hebben we een capoeiragroep met gemiddeld zestig capoeiristen. Het is prachtig om te zien hoe deze kinderen en jongeren zich volledig geven en op vrij korte tijd grote vorderingen maken zowel in de bewegingen en sprongen als in het bespelen van de beringau en de trom die hun gevechtsdans begeleidt.


Onze capoeiraleraar is een strenge maar toegewijde jongeman die een voorbeeld is voor zijn leerlingen door wie hij op handen wordt gedragen.


De Vale Viver capoeiragroep wordt regelmatig gevraagd om voorstellingen te geven in scholen zelfs tot buiten de gemeente.


Capoeira is niet enkel een sport maar ook een levenswijze. Drugs, alcohol of tabak worden niet getolereerd. Men leert er ook respect, hulpvaardigheid en ga zo maar door.


Bekijk ook onze andere projecten of bekijk extra foto's